ORF

Ostróda Reggae Festival

Forum
Teraz jest 17 maja 2026, o 18:45

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 sierpnia 2014, o 01:14 
Site Admin

Wnioski, przeżycia, linki do fotek i filmów, zażalenia, prośby, gratulacje :) Może ktoś ożywi to Forum.

PostNapisane: 18 sierpnia 2014, o 14:04 

Witam

Festiwal jeszcze nieodespany - ale był tego wart.
Dziękuję wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji imprezy i atmosfery panującej przez te kilka dni.

Na plus zaliczam:
- dobór wykonawców,
- Uniwersytet w amfiteatrze,
- spotkania zespołów z publiką poza back-stage,
- docenienie wysiłków Pana Andrzeja Kurzasa,
- akcję zbiórki / wymiany śmieci (aczkolwiek szkoda, że trzeba kogoś zachęcać do pozbierania po sobie...)
- super obsługa Toi-Camp
-

Na minus:
- tegoroczna strefa chillout (porażka w porównaniu do ubiegłorocznej),
- brak oficjalnego stoiska z gadżetami festiwalowymi (kubek, smycz, itd),
- żeby wymienić bilet na opaskę trzeba się sporo nachodzić ( a nie można wymienić obok pola namiotowego?),
- Redbull stage obok czerwonej sceny (szkoda, że miała czas tylko na krótkie sety),
-

Poza tymi kilkoma uwagami - cała reszta była super!
Widzimy się za rok.
Bless :wink:

PostNapisane: 19 sierpnia 2014, o 13:31 
Site Admin

linki do fotek w necie:

http://muzyka.onet.pl/koncerty/ostroda-reggae-festival-2014-publicznosc-pierwszego-dnia-festiwalu-zdjecia/697qg

http://muzyka.onet.pl/koncerty/ostroda-reggae-festival-2014-koncerty-rootz-underground-chronixx-meta-the/yr2c1

http://m.onet.pl/rozrywka/muzyka/koncerty,trc54

http://muzyka.onet.pl/koncerty/ostroda-reggae-festival-2014-publicznosc-drugiego-dnia-festiwalu-zdjecia/s9gzs

http://bartekmuracki.com/2014/08/ostroda-reggae-festival-2014-rootz-underground/?fb_action_ids=10202375155368195&fb_action_types=og.likes

http://muzyka.onet.pl/koncerty/ostroda-reggae-festival-2014-koncerty-easy-star-all-stars-dub-inc-the-skatalites/x2bwh

http://www.koncertomania.pl/zdjecia-z-koncertow/15-08-2014-ostroda-reggae-festival-(dzier-1).html

http://www.koncertomania.pl/zdjecia-z-koncertow/16-08-2014-ostroda-reggae-festival-%28dzier-2%29.html#bigphoto

http://www.koncertomania.pl/zdjecia-z-koncertow/17-08-2014-ostroda-reggae-festival-(dzier-3).html

http://naszaostroda.pl/index.php/aktualnoci/3022-tak-byo-na-ostroda-reggae-festival-2014-zdjcia

i artykuł o Bombaclass:

http://www.wroclaw.pl/z-kamera-wsrod-dzwiekow-papa-kris?fb_action_ids=10203675591263098&fb_action_types=og.comments

PostNapisane: 19 sierpnia 2014, o 20:29 

Witam

To już nasza ósma 'Ostróda' zaczynając od edycji w 2006 roku (jeden rok musieliśmy sobie darować).
Jakoś zawsze też po Ostródzie swędzi mnie język, żeby swoje pochwały i żale wylać więc i tym razem trochę sobie postukam w klawiaturę :-)
Zacznę od tego, że edycję uważam za bardzo udaną więc marudzenia będzie ilość znikoma (i chyba pomarudzę też na to co każdy tegoroczny festiwalowicz...).

Plusy to na pewno:

- wykonawcy - w sumie mało którzy byli dla nas 'nowi', ale i tak się bardzo podobało. Brakowało może takich dziwnych kwiatów jak np. Gentleman's Dub Club z zeszłego roku, ale to kwestia gustu. Od zespołów dostaliśmy masę dobrej muzyki :-)
- jeszcze raz w tym roku pochwalę nową lokalizację - chwała za powrót pola na teren festiwalu.
- duży wybór jedzenia na terenie festiwalu ! Z taką uwagą, że przy tej konkurencji jaka tam panowała co niektóre stoiska gastronomiczne mogły lekko zejść z ceny bo tanio nie było.
- obsługa toi-campu - super ! Co prawda w zeszłym roku też do tego nie miałem żadnych uwag, ale pojawiały się również negatywne opinie festiwalowiczów o ochronie czy pracownikach toicampu - jeżeli w tym roku ktoś będzie marudził to znaczy jednoznacznie, że problem jest z nim bo była naprawdę dobra atmosfera.
- zbieranie puszek - spoko akcja, którą zawsze lubiliśmy na Woodstocku :-)
- malowanie kosmosu na ścianie !
- otwarta brama od strony miasta.
- brak kolejek przy odbiorze opasek - przyznaje bez bicia myślałem, że może być znowu problem kolejek - nie było. Szacun.
- dodatkowy telebim na 'wieży' dźwiękowców przed RedStage!!!!! Tego chyba nie było roku temu, a pomysł jest serio godny pochwalenia. Wreszcie pijąc piwko czy jedząc widać co się dzieje, mało tego widać było również z pola namiotowego ! :-)
- dużo dobrej atmosfery i wykręconych akcji (kiedy rozdawaliśmy na polu kwiaty złapane dzień wcześniej na koncercie Jafi, ludzie cieszyli się jakby wygrali w lotto :D )

Minusy (właściwie trzy małe minuski, ale trochę sobie popiszę :P ):
- tam ta ram ta taaaaam... czyyyyyli - chyba każdy już wie..... Strefa chillout a właściwie jej namiastka. Nie wiem czy warto tłumaczyć bo chyba każdy wie o co chodzi i wszystkie próby bronienia tego co było i tak mnie osobiście nie przekonają. Rok temu było najlepiej, było po prostu super profesjonalnie, a to coś co zrobił T-Mobile... no cóż. Rozumiem, że dodatkowy sponsor zawsze na plus i w ogóle, ale trochę szkoda, że przez to nastąpiła taka przepaść jakości tego fragmentu festiwalu który od kilku edycji fajnie się rozwijał a tu nagle taki klops :P Na dodatek jak chcieliśmy tam iść poleżeć około 11-12 to Pani ochroniarz nam nie pozwoliła 'bo zamknięte'. Ciągle zastanawiam się co było zamknięte? Kawałek ziemi? Palety? Leżaki? Wszystko leżało. Tylko my tam nie mogliśmy się położyć 'bo zamknięte'. Zrobiliśmy więc sobie chillout w innym koncie Czerwonych Koszar i o tym bękarcie zeszłorocznej strefy zapomnieliśmy :-)
- cena piwa... idziesz wypić dwa piwka z puszki i płacisz 14 zł. Ceny dla bogaczy :? . Serio. Nigdy nie zrozumiem tego, dlaczego sponsor daje taką cenę, przecież tego piwa wtedy nigdy nie zejdzie tyle gdyby było w normalnej cenie, wtedy nikt by nie wychodził i pił na terenie bo nie byłoby sensu tracić czasu na wyprawy do miasta. Dla mnie to zagadka wszystkich festiwali (oprócz Woodstocku bo tam cena piwa jest normalna).
- TEN STRASZNY ŻUK NAPIERDZIELAJĄCY NA POLU 24 H NA DOBĘ!!!!!!!!!!!!!!! :-) No dobra, może nie 24h, ale i tak zdecydowanie za długo i za wcześnie zaczynał grać. Nie wiem czy ten soundsystem wychodzi od organizatorów czy od toicampu, czy ktoś to puszczał sam, ale serio - zginiesz w piekle ten który to wymyśliłeś :twisted: :-P Tłumacząc o co chodzi - pole toicampu podzielono na rezerwacje i 'nie rezeracje', w związku z tym, że rezerwacja była rozbiliśmy się na pokazanym nam przez obsługę miejscu. Byłoby pięknie, blisko do prysznicy i toalet, gdyby nie to, że już pierwszej nocy zorientowaliśmy się, że tak szybko to sobie nie zaśniemy :roll: . Wiem, że fajnie zasypiać przy dźwiękach muzyki, ale nie kiedy gra ona tak głośno, gra do 3-4 w nocy i zaczyna o 8-9... cały dzień w hałasie. Z pola uciekaliśmy jak tylko wcześnie się dało bo kilka dni na apapach i ibupromach na ból głowy to trochę przegięcie. Zaznaczam, że na polu spały też rodziny z dziećmi i ktoś mógł pomyśleć, że może oni potrzebują chociaż trochę ciszy w nocy albo rano. Śmieszną sytuację widzieliśmy kiedy jakiś chłopiec rano (około 9) coś krzyczał do mamy a ona do niego 'ciszej bo ludzie jeszcze chcą trochę pospać' na co dosłownie po sekundzie jep! z całej epy zaczyna lecieć muzyka z głośnika. Serio przekrzykiwanie się na polu żeby porozmawiać to kiepska sprawa. Żuk do wymiany :-)

Organizatorom dziękujemy za udaną imprezę i życzymy powodzenia przy organizacji kolejnej bardziej okrągłej piętnastej edycji ORF ! :-)
Bless!

PostNapisane: 20 sierpnia 2014, o 11:18 

Witajcie! To była moja pierwsza Ostróda w życiu i straaasznie mi się podobało!

Plusy:
Miła, rzeczowa ochrona. Szczególnie Pan Bogdan! :D

Zaplecze sanitarne- z opowieści moich znajomych, którzy na różne festiwale jeździli mogłem wywnioskować, że jest troszkę survival na polach
namiotowych, więc zdziwiłem się strasznie kiedy zobaczyłem to co zobaczyłem. Mimo, że prysznice nie działały zawsze jak trzeba (może po prostu tak trafiłem?) to byłem pozytywnie zaskoczony :)

Wykonawcy: Klasa. Koncert Mety wywarł na mnie tak wielkie wrażenie, że prawie wycisnął mi łzy. To było coś pięknego! Mam cichą nadzieję, ze jeszcze do Polski zawita :) 20 lat Jafii- świetny koncert, a Dub Inc. naładował mi baterie! :D

Minusy:
- Cena piwa, jak już było wspomniane wcześniej. Nie uśmiechało mi się płacić 7 zł za puszkę carlsberga, więc (co jest plusem) przeżyłem ten festiwal na trzeźwo :D

- Red bull bus stage- mam wrażenie, że został mocno pokrzywdzony względem zeszłego roku (rozmawiałem o tym z innym festiwalowiczem, stąd wiem jak wyglądało to w 2013 roku). Sety 20-30 minutowe między koncertami? Troszkę mało.

Ceny, cenami, ale przeżyłem niezapomniane chwile w czasie tego festiwalu i wiem, że na pewno w przyszłym roku się wybiorę!
Jeszcze mam takie pytanie. Czy będą gdzieś dostępne koszulki festiwalowe? Bo niestety ale fundusze mi nie pozwoliły na zakup koszulki a oprócz wspomnień chciałbym mieć jeszcze jakąś pamiątkę :)

Pozdrawiam!

PostNapisane: 21 sierpnia 2014, o 00:47 

Siemka :twisted:

Jak większość uczestników uważam festiwal za udany :)
Ale od początku..
Przypomina mi się piątek rano gdzie po 9h jazdy samochodem w nocy, po przyjeździe zaczęło się motanie i poszukiwaniu kas festiwalowych.
Gdy już doszliśmy pieszo z pola namiotowego do kas festiwalowych obchodząc teren jednostki (mieliśmy już dość siedzenia w samochodzie), okazało się ze nie możemy wrócić przez pole festiwalu tylko trzeba dymać na tych samych nogach znów na około .. o 10ej rano to już naprawdę padaliśmy na mordki :P

Umieszczenie kas koło siebie jak w roku 2013 było lepszym rozwiązaniem bo nie wprowadzało tyle zamieszania.

Co do historii Kinzao i wrednego "STRASZNEGO ŻUKa" z głosna muzyka grajacą 24H/dobe :P to ja bym postawił na polu namiotowym gdzie nie było rezerwacji :D !!!
Dlaczego, bo ludzie tam szli spac o 6-7ej jak nie później, a wstawali ok 9-10ej. Poza tym w południowo-wschodniej cześć pola jest naturalna bariera dźwiękowa oddzielająca niewielki skrawek pola w postaci wału ziemnego. Dokładnie chodzi mi o ten rejon pola: https://goo.gl/maps/9RJTn (chodzi o pkt. a nie o "Paderewskiego 19A" :P). Dla eksperymentu postawił bym tam hałaśliwego Żuczka, a co :D

Tyle ode mnie
tymczasem pozytywnego ORF !!!

PostNapisane: 21 sierpnia 2014, o 19:50 

Konstruktywne uwagi:
1. Dopiero z postów przedmówców dowiedziałem się, że w ogóle była jakaś strefa chillout. :)
2. W porównaniu z poprzednim rokiem, baaaardzo uboga oferta wege.
3. Może w przyszłym roku rozważycie rozszerzenie oferty barku z alkoholami o jakieś prawdziwe piwa? Niektórym ciężko przełknąć koncernowe lagery, a całkiem blisko Ostródy, bo w Olsztynie, ma siedzibę browar Kormoran, który na pewno na festiwalu chętnie by się popromował, a dla mnie możliwość wychylenia np. zielonego PLON - a, Amreican IPA albo Weizenbocka byłoby rewelacją i dałbym nawet dychę za butelkę, bo wolę jedno takie niż dwa Carlsbergi. Chociaż Carlsberg pewnie by się nie zgodził... :(
4. Piwo na ToiCampie w fascynujący sposób zmieniało ceny - jednego dnia wieczorem było za 5, następnego w południe za 6. Na moje pytanie o powód zmiany usłyszałem, że wcześniej lali 0,4, a dziś leją 0,5. Nie przekonało mnie to jakoś :?
5. Skupienie wszystkich sanitariatów na ToiCampie w jednym miejscu. Ja np miałem kawał drogi do toalety, a dużo bliżej za jeden z budynków, kiedy w nocy zachciało mi się siusiu :wink: Może oprócz tych sanitariatów, które były, warto by postawić jeszcze w kilku punktach pola po tojtoju w charakterze nocnego pisuaru?
6. Faktycznie bez sensu z tymi kasami. Gdybyście rzucili na fejsa jakąś informację, że tak to wygląda, wtedy udałbym się najpierw do bramy głównej, zamienił karnet na opaskę, potem przeszedł przez teren festiwalu i zalogował się na polu. Niestety miałem pecha najpierw trafić na pole, więc po rozbiciu się musiałem drałować po opaskę dookoła.

Poza tym: Lajnap bomba, ludzie bomba, ogólnie festiwal - jak zwykle bomba, był to mój siódmy, jest to dla mnie absolutnie obowiązkowa pozycja każdego lata, jest niezbędny dla mojej całorocznej równowagi psychicznej i jak kiedyś przestaniecie go robić, to mam nadzieję, że poczujecie się do odpowiedzialności na tyle, żeby mnie odwiedzić parę razy w psychiatryku, gdzie z pewnością wówczas trafię. :mrgreen:

PostNapisane: 8 września 2014, o 12:54 

Cześć Załoga!

Dzięki za kolejne wspaniałe Święto Reggae!
Muzycznie super! Lokalizacja, drugi rok z rzędu w koszarach, idealna! Niezastąpiony Silver i jego trąbka! Idealne nagłośnienie (z wyjątkiem amfiteatru) i ustawienie scen. SUPER! Tak trzymać!
Początkowo obawiałem się braku Fire Corner, ale i tak starsze klimaty rocksteady i ska były do posłuchania i potańczenia cały czas na nieoficjalnym FC obok drinkowni, a potem na RB.
Generalnie każdy mógł znaleźć coś dla siebie i to jest najfajniejsze na ORF!

Cateringowo ten rok wypadł słabiej niż poprzedni.
Rożlinożercy i herbatopijcy mieli trudny okres.
Oprócz pysznych podpłomyków nie było praktycznie żadnego wyboru i sporo nadreptałem kilometrów między centrum miasta a festiwalem, żeby zjeść coś dobrego.
Niestety przez te kulinarne wycieczki parę występów musiałem odpuścić.
Szkoda też, że nie było chilloutu, ale to wszystko to drobne zgrzyty do nadrobienia za rok.

Odliczanie do kolejnego ORF rozpoczęte!
Jeszcze raz dzięki za wspaniałe Muzyczne Święto i kawał dobrej, organizacyjnej roboty!

Tytuł: .
PostNapisane: 7 listopada 2014, o 10:21 

Przydałby się wjazd dla kamperów na pole namiotowe.

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]