ORF

Ostróda Reggae Festival

Forum
Teraz jest 15 września 2026, o 03:23

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 sierpnia 2008, o 17:33 
gaduła

No o tym właśnie mówię... Bo ktoś wcześniej mówił, że
tala napisał(a):
najbardziej nie podobała mi się trąbka Pitera :P

PostNapisane: 25 sierpnia 2008, o 19:15 

Nauczcie sie czytać. Nie napisałam ze to był Piter tylko trąbka Pitera. Zeszłym roku tak Silverdread ja zatytułował.

BlEsS

PostNapisane: 25 sierpnia 2008, o 22:55 

teraz myślę sobie tak: podobało mi się wszystko. pieprzyć te kosze na śmieci, których nie było, wszystkie małe błędy. Organizatorzy przez 4 lata naprawdę nauczyli się wiele. Teraz doceniam nawet dobrą muzykę między występami. Musiałam się gdzieś rozczarować, żeby tu docenić.
Wielki szacun dla organizatorów! Chylę czoła.

PostNapisane: 26 sierpnia 2008, o 10:13 
mistrz klawiatury

Positiv napisał(a):
Można było wnieść ale na tej drugiej zmianie ochroniarzy :)

nom:D pozdrawiamy naszych kolegów z ostrodzkiej ochrony:D tych ze skorpiona rzecz jasna nie pozdrawiamy!!!!!!!! :twisted: tak ochrona byla jedynym mankamentem.....moze jeszcze taki rasistowski akt spisania naszego czarnego kolegi...rasisci sa wsrod policji kochani...Pozdro dla eddiego

PostNapisane: 27 sierpnia 2008, o 01:21 

Nie podoba mi się werdykt żiri festiwalowego w konkursie.FITH to była najgorsza kapela w konkursie, kiedy zaczęli grać, byłem pewien, że pomylili festiwale, to z reggae nie miało nic wspólnego, nawet wokalistka nie mogła sie zdecydować, co to miało być. Rzeźnia. Głowa mnie rozbolała i nie wy3małem do końca występu, zwiałem za koszary. Znajomi, z którymi rozmawiałem na ten temat odczuli podobnie. Obstawialiśmy głównie chłopaków z Trzcianki. Na ogłoszeniu wyników nie byłem, więc kiedy kumpel powiedział mi,że wygrało FITH, nie wiedziałem o co chodzi. A podobno chodzi o to, że żiri również uznało, że najlepsi byli chłopaki z Trzcianki, i że są tak dobrzy, że sobie poradzą, więc nagrodę przyznali katowickiemu knotowi, na pocieszenie. Takie wytłumaczenie werdyktu ponoć uzyskał znajomy od Silverdreda. Jeśli to prawda, to apeluję o usunięcie żiri i powołanie nowego, które rozumie, co to jest konkurs, współzawodnictwo, nagroda, najlepszy i szereg innych prostych pojęć, których rozumienie jest niezbędne do wykonywania zadań jakiegokolwiek żiri. Zdaje się, że obecny skład zamiast nagrodzić najlepszy zespół, ukarał czytelników FreeColours (chyba,że sie mylę i nagranie jest osobna nagrodą-jak wspomniałem, na ogłoszeniu nie byłem). Za nagrodę pocieszenia moim zdaniem starczyłby występ na profesjonalnej scenie i nagłośnieniu. I na pewno lepiej by zmotywował do pracy i rozwoju niż taki trefny werdykt.
Zdarzyły się też inne małe niedociągnięcia, np. ostatniego dnia pijana ekipa wlazła na scenę potaplać się w blasku parów, żałośnie to wyglądało, przeszkadzało i muzykom i widzom (tym trzeźwym w każdym razie) i nieco za długo trwało ich usuwanie- także ochrona mogłaby pilnować również sceny przed nieco za mocno chyba rozpasanym "backstagem"; poza tym nieco inaczej można by rozplanować występy, najwięksi wykonawcy powinni obstawiać zachód słońca i tuż po, a po nocach niech sobie np. Wawamufin gra.
Może to wygląda na narzekanie samo, ale temat jest sformułowany: "Co nam się nie podobało" więc opisałem te kilka spraw, co mi nie leżą.A generalnie festiwal z roku na rok coraz lepszy, nagłośnienie, scena, organizacja- zwłaszcza nacisk na trzymanie sie rozkładu- zawodowo. Także za rok przyjeżdżam piąty raz i mam nadzieje że już tak co roku będzie. Pozdrawiam wszystkich, wszystkiego Dobrego i oby nam się dobrze wiodło!

Ostatnio edytowano 27 sierpnia 2008, o 12:35 przez zioolass, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 sierpnia 2008, o 08:59 
mistrz klawiatury

w sumie co do wyników konkursu to masz troche racji...

PostNapisane: 27 sierpnia 2008, o 14:25 

to jest akurat kwestia gustu... ja np. od początku do końca wiedziałem, że oni wygrają...

PostNapisane: 27 sierpnia 2008, o 15:23 

zioolass napisał(a):
Nie podoba mi się werdykt żiri festiwalowego w konkursie.FITH to była najgorsza kapela w konkursie, kiedy zaczęli grać, byłem pewien, że pomylili festiwale, to z reggae nie miało nic wspólnego, nawet wokalistka nie mogła sie zdecydować, co to miało być. Rzeźnia. Głowa mnie rozbolała i nie wy3małem do końca występu, zwiałem za koszary. Znajomi, z którymi rozmawiałem na ten temat odczuli podobnie. Obstawialiśmy głównie chłopaków z Trzcianki. Na ogłoszeniu wyników nie byłem, więc kiedy kumpel powiedział mi,że wygrało FITH, nie wiedziałem o co chodzi. A podobno chodzi o to, że żiri również uznało, że najlepsi byli chłopaki z Trzcianki, i że są tak dobrzy, że sobie poradzą, więc nagrodę przyznali katowickiemu knotowi, na pocieszenie. Takie wytłumaczenie werdyktu ponoć uzyskał znajomy od Silverdreda. Jeśli to prawda, to apeluję o usunięcie żiri i powołanie nowego, które rozumie, co to jest konkurs, współzawodnictwo, nagroda, najlepszy i szereg innych prostych pojęć, których rozumienie jest niezbędne do wykonywania zadań jakiegokolwiek żiri. Zdaje się, że obecny skład zamiast nagrodzić najlepszy zespół, ukarał czytelników FreeColours (chyba,że sie mylę i nagranie jest osobna nagrodą-jak wspomniałem, na ogłoszeniu nie byłem). Za nagrodę pocieszenia moim zdaniem starczyłby występ na profesjonalnej scenie i nagłośnieniu. I na pewno lepiej by zmotywował do pracy i rozwoju niż taki trefny werdykt.

Byłem w jury i jestem szefem Free Colours. Poczułem się więc trochę wywołany do tablicy.
Odpowiem tak: Decyzja jury była jednogłośna i raczej nikt z tego grona nie miał większych wątpliwości, że Fire In The Hole było zdecydowanie wyróżniającym się zespołem na festiwalu - zarówno pod względem technicznym, jak i nowatorskim. To, że nie grali tradycyjnego reggae nie miało dla nas absolutnie znaczenia. Sformułowanie o "katowickim knocie" świadczy raczej o Twoim absolutnym braku słuchu (ABS). Wątpię bowiem, aby nawet ktoś z faworyzowanej przez Ciebie formacji z Trzcianki tak ich nazwał.
Bajki o tym, że ktoś od kogoś uzyskał informacje o tym, co podobno sądzi jury możesz spisać. Chętnie otworzę we Free Colours rubrykę fantastyczną i tam je opublikujemy.
Apel o odwołanie jury i powołanie nowego Piter pewnie przeczyta. Nie chcę wychodzić przed szereg, bo nie ja jury powoływałem, ale jeśli wyślesz Piterowi swój adres oraz swoich kumpli, to może się skusi i Was tam zainstaluje, a Ciebie mianuje przewodniczącym.
Ze swojej strony tylko dodam, że cieszę się, że do wiosennego Free Colours będziemy mogli dołączyć singla Fire In The Hole, bo to według mnie jeden z najbardziej perspektywicznych młodych zespołów w Polsce.

PostNapisane: 27 sierpnia 2008, o 16:40 

Dziękuję za zdementowanie informacji o powodach weryktu. Jak rozumiem ten który przytoczyłem jest nieprawdziwy, więc pierwszy akapit mojej wypowiedzi począwszy od słów "jeśli to prawda..." stracił nieco na aktualności. Ale nadal nie podoba mi się werdykt żiri. Owszem, FITH się wyróżniło, ale głównie tym, że nie zagrali reggae oraz najmniej przyjemnym brzmieniem. Dla mojego w każdym razie ucha. ABS muzyczny? czy ubytki słuchu? nawet, jeśli mam, to organizm mnie informuje wspomnianym bólem głowy, kiedy wiać. Nie po to jadę na festiwal reggae, żeby słychać przesteru na gitarze i psyhodelicznych syntezatorów. Można ich sobie wrzucić na jakąś orbitę satelicką gatunku, ale nagradzanie ich pierwszą nagroda w konkursie na festiwalu muzyki reggae to moim zdaniem nieporozumienie. Ten gatunek to jest dość wyraźna i specyficzna rytmika, mocno taneczna, przestrzeń i piękno prostoty. Więcej umiaru niż ciężaru. Moim zdaniem bardziej perspektywiczny jest młody zespół z niedoszlifowanym warsztatem ale mnóstwem wesołej energii niż techniczna doskonałość użyta do wytworzenia takiego ciężkiego nastroju. Sama wokalistka do określenia muzyki, która grają użyła wielu nazw gatunków, które omijam, zwłaszcza jeśli wymieniane razem. Także wolałbym, żeby żiri oceniało również odległość od głównego nurtu.

PostNapisane: 27 sierpnia 2008, o 21:55 
mistrz klawiatury

Każdy ma prawo do własnego zdania.

PostNapisane: 27 sierpnia 2008, o 22:19 

No więc teraz już różnimy się spojrzeniami na muzykę, a nie tym, co podobno słyszałeś, a co było prawdą podczas posiedzenia jury.
Dyskutować nad gustami i upodobaniami nie mam zamiaru. Swoje zdanie, dlaczego akurat ten zespół wygrał, wyraziłem już wyżej.
Organizator festiwalu, który zarówno typuje zespoły do konkursu jak i wybiera jury na pewne czyta te opinie i on zdecyduje, jaki będzie skład obu w przyszłej edycji.

PostNapisane: 28 sierpnia 2008, o 14:29 

zioolass napisał(a):
Dziękuję za zdementowanie informacji o powodach weryktu. Jak rozumiem ten który przytoczyłem jest nieprawdziwy, więc pierwszy akapit mojej wypowiedzi począwszy od słów "jeśli to prawda..." stracił nieco na aktualności. Ale nadal nie podoba mi się werdykt żiri. Owszem, FITH się wyróżniło, ale głównie tym, że nie zagrali reggae oraz najmniej przyjemnym brzmieniem. Dla mojego w każdym razie ucha. ABS muzyczny? czy ubytki słuchu? nawet, jeśli mam, to organizm mnie informuje wspomnianym bólem głowy, kiedy wiać. Nie po to jadę na festiwal reggae, żeby słychać przesteru na gitarze i psyhodelicznych syntezatorów. Można ich sobie wrzucić na jakąś orbitę satelicką gatunku, ale nagradzanie ich pierwszą nagroda w konkursie na festiwalu muzyki reggae to moim zdaniem nieporozumienie. Ten gatunek to jest dość wyraźna i specyficzna rytmika, mocno taneczna, przestrzeń i piękno prostoty. Więcej umiaru niż ciężaru. Moim zdaniem bardziej perspektywiczny jest młody zespół z niedoszlifowanym warsztatem ale mnóstwem wesołej energii niż techniczna doskonałość użyta do wytworzenia takiego ciężkiego nastroju. Sama wokalistka do określenia muzyki, która grają użyła wielu nazw gatunków, które omijam, zwłaszcza jeśli wymieniane razem. Także wolałbym, żeby żiri oceniało również odległość od głównego nurtu.

po edukuj się trochę muzycznie i dowiedź się z jakich fuzji powstało Reggae... a potem wypisuj takie rzeczy. A i nie mówił Ci nikt, że o gustach się nie DYSKUTUJE? jeszcze jedno jak Ci się tak podobał zespół z Trzcianki to ich wydaj i promuj no problemo dofinansowania unijne dostaniesz na taki projekt itd... Myspace'y i inne pierdoły stoją otworem, to nie problem! póki co pachniesz mi jakimś ziomkiem w/w zespołu. Boli mnie strasznie, że tyle w Polsce się mówi o muzyce, każdy jest teraz "oblatany", słucha muzyki "alternatywnej", a nie zna paru podstaw skąd i co i dlaczego... heh bez spinek i raczej no offense... pozdrawiam

edit: a i poczytaj o ludziach którzy siedzieli w Jury na Ostródzie, ja jeszcze bym bardzo dużo musiał przesłuchać, wchłonąć wiedzy, żeby mieć w ogóle odwagę podważać autorytet tych ludzi.

PostNapisane: 28 sierpnia 2008, o 14:47 
mistrz klawiatury

Dajcie już spokój tej dyskusji. Muzyczne preferencje danych osób są tylko ich osobista sprawą. Zaraz dyskusja przejdzie na temat "czy relatywizm jest zły czy tez nie?", a takie rozmowy burzą właśnie istotę względności. Każdy ma inne poczucie estetyki, także tej muzycznej. Jeśli koledze nie podobał sie zespól, który zwyciężył, to ma do tego pełne prawo. nie należy krytykować ludzi za poglądy. Z drugiej strony jednak skład jury festiwalowego był na prawdę najwyższej rangi i podważanie ich decyzji to kręcenie na siebie bata. Werdykt zapadł. Wobec czego myślę , że nie am sensu kontynuować tej jakże pasjonującej wymiany zdań, gdyż tworzy ona nerwową atmosferę...

PostNapisane: 28 sierpnia 2008, o 15:28 

Następny co mi wciska próbę dyskutowania gustu. Ja swój przedstawiam, a resztę nożyce dopowiadają. Z Chłopakami z Trzcianki nie miałem w życiu innego kontaktu niż te pół godziny w Ostródzie. Pojawili się w mojej relacji, bo w grupie osób, z którymi rozmawiałem na temat konkursu podobali sie najbardziej, to napisałem w pierwszym poście, a zapach który wspominasz to już Twój wymysł. Proszę, żeby zespołu z Trzcianki nie obarczać niechęcią do moich wypowiedzi tylko dla tego,że o nich wspomniałem. Nie wiem tez jak gruntowna edukacje muzyczna mi proponujesz, ani po co (mam wrażenie,że mnie zaraz będziesz chciał oświecić, ile to jazzu jest w reggae.daruj sobie), pewne rzeczy po prostu słychać. A to że nie lubię jak ktoś opisując muzykę wymienia wszystko co mu przyjdzie na myśl, to jest inna kwestia. Im więcej gatunków w takim opisie, tym bardziej dąży on do: "gramy muzykę, inspirujemy sie muzyką, bo lubimy posłuchać muzyki"- owszem prawda, ale nic nie mówi. Podobnie jak uzasadnienie werdyktu żiri, które podał Hejen: że FITH sie wyróżniał technicznie, nowatorsko i że perspektywiczny. (właściwie to po pierwszym poście Hejena myślałem,że to stanowisko całego żiri, po następnym już nie jestem pewien). Najbardziej mnie postulat nowatorskości zastanawia: 1.gdzie tam nowatorstwo? 2.po co mi w tej muzyce nowatorstwo? Można mówić, że ktoś jest zasłużony dla muzyki reggae w Polsce, mówi sie to przy każdej okazji zresztą, tylko znów: co to znaczy? wg. mnie zasłużona jest m.in. VivaTV, bo obecna fala reggae w Polsce wezbrała kilka lat temu, kiedy hiphopowcy z tej stacji zaczęli jeździć np.do Kolonii, i tam natknęli sie na prawdziwe reggae na poziomie (pamiętam np.wywiad z Gentlemanem, w którym hiphopowiec próbował wydusić coś nt. Freundeskries, a Gentelmen był już dawno na Jamajce i współpracował już z Far East Band), Reggae zaczęło wreszcie wychodzić z punkrockowego podejścia do grania. Nadal jednak zbyt dużo jest w tym środowisku kombatanctwa, zasłużonych, etc, a za mało radosnej potańcówki, więc się odzywam dla równowagi. Tak se możemy dyskutować, jak ktoś ma potrzebe spinki, to to weźmie za spinkę, jak nie, to może po prostu za styl wypowiedzi, jak chcesz. Ja napisałem, czego w temacie konkursu chcę. Może powtórzę: jeżeli przytoczone przeze mnie wytłumaczenie werdyktu żiri jest prawdziwe: zmiany tego żiri, jeżeli uzasadnienie podane przez Hejena: brania pod uwagę " odległości" od głównego nurtu gatunku ( żeby to było reggae, a nie aternatywa inspirowana w jakimś małym stopniu reggae, od tego są inne festiwale chyba).
Przypominam też: temat jest o tym, co nam sie nie podoba. To dorzucę jeszcze, ze mi sie nie podoba, jak jest za dużo gitar, co robią "rzzzzzzzzz" Pozdrawiam

PostNapisane: 28 sierpnia 2008, o 15:29 

Następny co mi wciska próbę dyskutowania gustu. Ja swój przedstawiam, a resztę nożyce dopowiadają. Z Chłopakami z Trzcianki nie miałem w życiu innego kontaktu niż te pół godziny w Ostródzie. Pojawili się w mojej relacji, bo w grupie osób, z którymi rozmawiałem na temat konkursu podobali sie najbardziej, to napisałem w pierwszym poście, a zapach który wspominasz to już Twój wymysł. Proszę, żeby zespołu z Trzcianki nie obarczać niechęcią do moich wypowiedzi tylko dla tego,że o nich wspomniałem. Nie wiem tez jak gruntowna edukacje muzyczna mi proponujesz, ani po co (mam wrażenie,że mnie zaraz będziesz chciał oświecić, ile to jazzu jest w reggae.daruj sobie), pewne rzeczy po prostu słychać. A to że nie lubię jak ktoś opisując muzykę wymienia wszystko co mu przyjdzie na myśl, to jest inna kwestia. Im więcej gatunków w takim opisie, tym bardziej dąży on do: "gramy muzykę, inspirujemy sie muzyką, bo lubimy posłuchać muzyki"- owszem prawda, ale nic nie mówi. Podobnie jak uzasadnienie werdyktu żiri, które podał Hejen: że FITH sie wyróżniał technicznie, nowatorsko i że perspektywiczny. (właściwie to po pierwszym poście Hejena myślałem,że to stanowisko całego żiri, po następnym już nie jestem pewien). Najbardziej mnie postulat nowatorskości zastanawia: 1.gdzie tam nowatorstwo? 2.po co mi w tej muzyce nowatorstwo? Można mówić, że ktoś jest zasłużony dla muzyki reggae w Polsce, mówi sie to przy każdej okazji zresztą, tylko znów: co to znaczy? wg. mnie zasłużona jest m.in. VivaTV, bo obecna fala reggae w Polsce wezbrała kilka lat temu, kiedy hiphopowcy z tej stacji zaczęli jeździć np.do Kolonii, i tam natknęli sie na prawdziwe reggae na poziomie (pamiętam np.wywiad z Gentlemanem, w którym hiphopowiec próbował wydusić coś nt. Freundeskries, a Gentelmen był już dawno na Jamajce i współpracował już z Far East Band), Reggae zaczęło wreszcie wychodzić z punkrockowego podejścia do grania. Nadal jednak zbyt dużo jest w tym środowisku kombatanctwa, zasłużonych, etc, a za mało radosnej potańcówki, więc się odzywam dla równowagi. Tak se możemy dyskutować, jak ktoś ma potrzebe spinki, to to weźmie za spinkę, jak nie, to może po prostu za styl wypowiedzi, jak chcesz. Ja napisałem, czego w temacie konkursu chcę. Może powtórzę: jeżeli przytoczone przeze mnie wytłumaczenie werdyktu żiri jest prawdziwe: zmiany tego żiri, jeżeli uzasadnienie podane przez Hejena: brania pod uwagę " odległości" od głównego nurtu gatunku ( żeby to było reggae, a nie aternatywa inspirowana w jakimś małym stopniu reggae, od tego są inne festiwale chyba).
Przypominam też: temat jest o tym, co nam sie nie podoba. To dorzucę jeszcze, ze mi sie nie podoba, jak jest za dużo gitar, co robią "rzzzzzzzzz" Pozdrawiam

Dział zablokowany Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 118 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]